Uncategorized

Gå Ner I Vikt, Lägre Risk För Prostatacancer

Gå Ner I Vikt, Lägre Risk För ProstatacancerEn ny studie visar att överviktiga män är mer benägna att ha en aggressiv form av prostatacancer som är mer sannolikt att återkomma efter kirurgi.

Det är en röd flagga för att män: att Hålla kroppen i vikt i schack, för att kompensera denna risk.

Två nya studier, både i februari 2004 i Journal of Clinical Oncology (tillgänglig online), undersöka detta samband mellan fetma och cancer i prostata återfall.

“Män från Västerländska kulturer, och särskilt svarta män, är känd för att ha betydligt högre [prostatacancer] incidens och dödsfall”, skriver forskaren Christopher L. Amling, MD, en urolog med Örlogsfartyg Medical Center i San Diego.

Men studier visar att fetma-snarare än ras eller etnicitet — kan göra skillnad, säger Amling. “Fett intag har associerats med [prostatacancer] risk och vissa studier tyder på att en högre konsumtion av rött kött i synnerhet kan främja utvecklingen av en mer aggressiv sjukdom”, skriver han.

BevisBevis

I deras studie, Amling och kollegor analyserade journaler för mer än 3 100 män med prostata cancer som opererats med radikal prostatektomi operation för att få sin prostata bort. De fann:

  • 19% var feta — definieras som body mass index (BMI) på 30 eller högre — motsvarande 5 fot, 10 tum man som väger 210 kilo eller mer. BMI, ett mått på vikt i förhållande till längd, är den standard som används för att definiera fetma.
  • 27% av alla svarta män var överviktiga, jämfört med 18% av vita män, svarta män hade också högre cancer återkommande priser och mer aggressiva tumörer.

Dessa resultat stöder teorin om att fetma leder till mer aggressiva tumörer; de visar också att BMI kan förklara en del, för den rasliga skillnader som finns i prostata risk att drabbas av cancer, enligt forskarna.

Den andra studien visade att kraftigt överviktiga kvinnor var mycket mer sannolikt att få en ökning i deras prostata-specifikt antigen (PSA) nivåer efter prostata cancer kirurgi — som visar att prostata cancer har kommit tillbaka, skriver forskaren Stephen J. Freedland, PhD, med Johns Hopkins School of Medicine.

I hans studie, Freedland tittat i journaler för mer än 1 100 män med prostatacancer — inklusive 22% som var feta.

Kraftigt överviktiga män — med BMI på 35 eller högre (motsvarande 5 fot, 10 tum man som väger 245 pund) – hade en 60% ökad risk för cancer återfall inom tre år. Män med ett BMI mellan 30 och 35 verkade ha en liten-även om inte betydande — öka i prostata cancer återfall.

MekanismMekanism

Samtidigt som forskare inte helt förstår hur fetma utlöser aggressiva tumörer, de har flera teorier, skriver Amling.

Fetma kan öka mängden av den aktivt testosteron i blodet, enligt Amling. Testosteron och andra manliga hormoner har varit inblandad som en möjlig orsak till prostatacancer. Även överviktiga män har högre nivåer av vissa proteiner och hormoner som leptin och insulin-like growth factor-1 — som kan främja prostata tumör tillväxt, förklarar han.

Det uppskattas att 30% av den Amerikanska befolkningen är överviktiga. Identifiera fetma som riskfaktor för aggressiv prostatacancer är viktigt, eftersom det kan vara en av de få påverkbara riskfaktorer för prostatacancer, säger Alfred J. Neugut, MD, PhD, epidemiolog vid Columbia University, är Herbert Irving Comprehensive Cancer Center. Neugut skrev en ledare som åtföljer de två studierna.

Antalet män att överleva prostatacancer är stadigt ökande. Det kommer att vara viktigt att undersöka om viktminskning och andra livsstilsförändringar kan förbättra prognosen i [män] som redan diagnostiserats med prostatacancer,” Neugut säger.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *